onsdag 13 juni 2012

Tisdagen den 12 juni


Så var det dags att lämna tryggheten och bege oss ut på havet. Väderleksrapporten såg inte ljus ut, NE Force 4-5, men vi kände att det ändå var läge att lämna hamn. Vi skulle få ett väderfönster  på natten med lättare vindar så vi gick upp mitt i natten och begav oss. Väl uppe står utomhustemperaturen på 7 grader och vi inser att vore det inte för en rejäl dieselkamin vore segling i dessa vatten inte lika behagligt som vi upplever det.

Strax norr om Loch Gairloch finns en enorm Klippa som skall rundas upp som heter Rubha Reidh. Detta är ytterligare en plats där stor hänsyn till vindar och tidvatten måste tas. Eftersom vi har NE vindar ville vi runda upp klippan i slack vatten med övergång till svag moström så att vi inte får ström mot vind, vilket ger upphov till väldigt obehaglig havssjö. I pilotsboken över området står följande: ”The coast N of Rubha Reidh is extremely remote and beatiful and well repays the effort of sailing there”. Med den meningen står det ju helt klart…..dit vill vi!! J Området som beskrivs är en sträcka på ca 55 M där stor hänsyn måste tas till tidvatten, men framförallt vindförhållanden. Det finns nämligen inte mycket till skydd.

Väl utanför Rubha Reidh gick en väldigt obehaglig, brant korssjö. Trots att vi endast hade ca 5 m/s rakt emot och på gränsen till slackvatten så uppför sig sjön på ett väldigt konstigt sätt. Vågorna bryter, trots att vi har över 100 meter under kölen osv. Men men, vi har en säker båt så vi tuffar på.

Sista 10 M in till hamn ökade vinden plötsligt till ca F5 och vi fick en härlig segling där Non Sine trivs som allra bäst. Även passagerarna!!

Nästa hamn, där vi ligger just nu är Loch Inver som är en stor fiskehamn med plats för oss fritidsbåtar på en pontoon brygga. Här finns vatten, diesel, affär och ett träningscenter så här tänker vi nog stanna ett par dagar. Vi har dessutom fått lite indikationer att på den västliga vinden verkar komma om ett par dagar så vi tar det lugnt här.

Vi vill även passa på att gratulera Martin Johansson på hans 31-årsdag, GRATTIS!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar